Hvordan kan genbrug, genfremstilling og gensalg af fysiske produkter gøre fremtiden sjovere end i dag? Følg med i workshoppen her

mar 14, 2022 | Nyheder, Workshops

Genbrug, genfremstilling og gensalg er fremtiden!

Mandag den 7. marts afholdte vi vores anden workshop, som handlede om, hvordan genbrug, genfremstilling og gensalg af fysiske produkter kan gøre fremtiden sjovere for os alle. Der blev snakket, brainstormet, diskuteret og tegnet prototyper til, hvordan vi sammen kan få skubbet genbrugsagendaen i mål.

Selv om affaldsproduktionen er steget i perioden 2013-2019, så viser den seneste rapport, at den samlede andel indsamlet til genanvendelse steget fra 45% i 2018 til 47% i 2019. Vi bevæger os i den rigtige retning i forhold til genanvendelse og affaldssortering, men vi kan stadig blive bedre. Og der er med god grund til at tro på, at vi kan fortsætte den gode udvikling på grund af teknologien vi har til rådighed i dag.

Under dagens workshop (vores anden workshop ud af fire) fik vi præsenteret en masse spændende ideer og løsninger til, hvordan teknologi og den bæredygtige agenda kan supplere hinanden. Vi besøgte IBA Nexttech, som er en del af IBA Erhvervsakademi i Kolding, og her sad vi sammen og brainstormede ideer til, hvordan 3D print og grøn omstilling kan optimere produkter. Eksempelvis prøvede vi at udtænke en måde, hvorpå supermarkeder kan gøre brug af 3D print. Vi forestillede os faktisk, at vi kunne gange den 3D-printerpark, de har hos NextTech,med 20 eller 50, så fremtiden kan byde på Bauhaus-lignende byggemarkeder udelukkende med 3D-printere. Så bestiller du på nettet og tager i 3D-printer-byggemarkedet og henter dine nyprintede produkter eller reservedele.

Derudover snakkede vi om, hvordan vi kunne gøre brug af den nye blockchain teknologi, som eksperter kalder for fremtidens internet. Især hvordan blockchain teknologi kan gøre det lettere for os at spore ressourcer.

Genbrug er meget mere end affaldssortering

Som der blev snakket meget om under vores andet workshop, hvor genanvendelse, genbrug og genfremstilling var omdrejningspunktet, så er genbrug meget mere end affaldssortering. Det er nemlig sådan, at rigtig mange mennesker forbinder genbrug med, hvordan vi sorterer vores mad og elektronik, eller at vi donere og giver vores brugte ting til organisationer eller butikker.

Men vi skal altså til at skabe en ny måde at tænke genbrug på, fortalte vores oplægsholder Winie Evers, da hun gennemgik affaldets cyklus og hierarki. Her låner vi et billede fra Instagram-brugeren Satgana.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Satgana (@satgana_)

Der skal ske en kulturændring i måden vi tænker genbrug og bæredygtighed. Vi blev under vores workshop introduceret til et koncept kaldet silomarked, som er en dagligvarebutik i Odense, som har et mål om at reducere mængden af engangsemballage og mindske madspild. Det specielle ved butikken er, at du kan medbringe dine egne beholdere hjemmefra (altså tage din egen emballage med) og handle ind.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Carsten Borch (@carstenborch)

I Tyskland er en stor spiller som Edeka også et godt eksempel på, hvordan genopfyldningskulturen er ved at brede sig blandt de store spillere i dagligvarebranchen, da du nu kan tage dine egne beholdere med hjemmefra og handle ind hos Edeka.

Vi mødes igen 30. marts. Det er gratis og du kan tilmelde dig her

https://www.groenexpo.dk/begivenhed/genbrug-genfremstilling-gensalg-2/

 

Du vil måske også synes godt om…

Grøn Talk om klimaregnskab

Grøn Talk om klimaregnskab

Hvordan fik Easyfood mere styr på deres klimaregnskab? Og hvad kan I som virksomhed lære af dem? Deltag i denne Grønne...